Κεντρικό Γραφείο

Επίσκεψη στον ’γιο Γεώργιο με λεωφορείο

Ο ’γιος Γεώργιος είναι ένα πατριαρχικό μοναστήρι, χτισμένο στην έρημη νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Το μεγαλείου του Αγίου Γεωργίου και της συνεισφοράς του στο νησί έχει αποτυπωθεί στην ιστορία μας. Η φυσική ομορφιά της περιοχής, η καθαρή ατμόσφαιρα, η γνωστή φιλοξενία της οικογένειας που στηρίζει και διατηρεί το μοναστήρι καθώς και η απολαυστική κολύμβηση στην Χέλατρο, την κοντινή ονειρεμένη παραλία, ξεπερνούν της προσδοκίες του επισκέπτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δέκα ξενώνες του μοναστηριού βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών αν θελήσουν να περάσουν τη νύχτα εκεί. Για να φτάσετε στο μοναστήρι, μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο κατά μήκος της όχθης του ποταμού Σκυλά προς το Αρβανιτοχώρι, μετά από το οποίο ο δρόμος διασχίζει τον Σκυλά και συνεχίζει προς τη βουνοπλαγιά, πέρα από το ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Κουντουαλιώτη. Από το σημείο αυτό, αν επιθυμείτε να θαυμάσετε το μεγαλείο της διαδρομής, μπορείτε να συνεχίσετε με τα πόδια. Χρειάζονται περίπου 2.5 ώρες περπάτημα για να φθάσει κανείς στον ’η Γιώργη στις Χαδιές. Εδώ κι εκεί κατά μήκος του δρόμου θα δείτε ελιές, συκιές και αμυγδαλιές, κρυμμένες πίσω από πέτρινους τοίχους, τη μόνη προστασία τους από τους ισχυρούς ανέμους. Κάπου στα μέσα της διαδρομής, θα βρεθείτε σε μια πρόσφορη πεδιάδα με το όνομα Αργός Γεώργιος, στην οποία καλλιεργούνται κριθάρι, σιτάρι, ελιές και αμυγδαλιές.
Σαράντα πέντε λεπτά πριν φτάσετε στον ’η Γιώργη στις Χαδιές θα βρεθείτε σε μια διακλάδωση του δρόμου. Αριστερά ο δρόμος οδηγεί στην παραλία Χέλατρος και στο ξωκκλήσι της Παναγίας στη νότια ακτή, ενώ η δεξιά διακλάδωση οδηγεί στον ’η Γιώργη. Σε αυτό το ανεμοδαρμένο σημείο, η γη αποκτά όλα τα χρώματα. Ο ’η Γιώργης δε φαίνεται από το δρόμο καθώς κρύβεται πίσω από ελαιόδεντρα, συκιές και αμυγδαλιές.
Η ίδρυση της εκκλησίας έγινε με αφορμή την ανακάλυψη της εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με το θρύλο, το 1690 επτά ψαράδες βρήκαν μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου στη θάλασσα. Θεώρησαν το γεγονός ως οιωνό ότι θα έπρεπε να χτιστεί εκκλησία προς τιμήν του, αλλά διαφωνούσαν ως προς την τοποθεσία. Ο ένας ήθελε να χτιστεί στην κορυφή βουνού, άλλος κατά μήκος της ακτής και άλλος στα βάθη ενός φαραγγιού. Τελικά ο ’η Γιώργης εμφανίστηκε στον ύπνο ενός από τους ψαράδες και είπε: "Βάλτε την εικόνα πάνω σ'ένα γαϊδούρι και χτίστε την εκκλησία εκεί όπου θα σταματήσει το γαϊδούρι." Έτσι κι έγινε, το γαϊδούρι σταμάτησε εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία.
Υπάρχουν αμέτρητοι θρύλοι για τον ’η Γιώργη στις Χαδιές και δεν υπάρχει Κασιώτης, νέος η ηλικιωμένος, που να μην έχει μια ιστορία να πει. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του Αγίου είναι θαυματουργή και βοηθά όποιον ζητήσει τη βοήθεια του Αγίου.

 

 

 

 

 

 

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε την απόλυτα μοναδική αίσθηση του να έχετε ένα ολόκληρο νησί για τον εαυτό σας!

 

KASSOS MARITIME AND TOURIST AGENCY
GENERAL TOURISM AGENCY
Κάσος, Δωδεκάνησα Τ.Κ.858 00
Τηλ. +030 22450 41323 - 41495 Fax: +030 22450 41036
Copyright © 1980 - 2008 www.kassos-island.gr
Ταξιδιωτικές πληροφορίες
Προσφορές
Πώς θα μας βρείτε
Επικοινωνία
Let us contact you
Χάρτης ιστοσελίδας
Το νησί της Κάσου
Καταδύσεις
Ψάρεμα
Windsurfing